Walking Dead vs. Mad Men

By April 3, 2013Merken, Social Media

Nu de vraag niet meer is óf je social media gaat inzetten, maar hoe je ze gaat inzetten, vliegen de goede bedoelingen en niet links te laten liggen tips van experts je om de oren. Een van de veelgehoorde claims is dat je vooral relevant moet zijn voor je doelgroep. Zet Social Media niet alleen in om over je eigen merk / product te communiceren, maar ook over domein specifieke onderwerpen. Betrek de categorie waarbinnen je als merk opereert in je communicatie. En betrek je klanten, volgers en (hopelijk) fans in je communicatie. Laat ze actief meepraten. Faciliteer de conversatie.

Dat zijn een hoop mooie woorden, maar ik kwam vandaag op Facebook een mooi voorbeeld tegen van hoe het wellicht niet helemaal moet. Het was een poging van de makers van de populaire AMC serie The Walking DeadIn een poging hun fans de interactie aan te laten gaan faalden ze jammerlijk. De in eerste instante grappig bedachte vraag (welk Mad Men character zou de beste zombie zijn?), is totaal in het verkeerde keelgat geschoten bij de fanatieke Walking Dead Fans. Ze associëren zich totaal niet met deze andere serie van AMC en zijn dan ook voornamelijk verontwaardigd dat zij hier mee lastig gevallen worden. Sommige reacties waren dan ook niet misselijk. Een willekeurige greep uit de reacties:

 

AMC, these 2 shows have entirely different fanbases. STOP

Nobody watches Freakshow either, but that doesn’t stop AMC from pushing it every 2.5 seconds.

How about you stop worrying about who’s gonna play walkers and get the show back on track . Season 3 was a joke.

I find it sad that AMC uses TWD to promote Mad Men, when clearly we are here for TWD. If I want to see promotions for Mad Men, I will watch them at high speed fast forward as I get to the part after the commercials on my DVR.

 

Zo zie je maar weer dat je niet zomaar, ondoordacht de interactie aan moet willen gaan met je volgers, zonder dat je weet wat ze eigenlijk echt willen. Het publiek van beide series is zo verschillend, dat de Walking Dead fans zich totaal niet konden identificeren met de serie Mad Men. De vraag leidt in dit geval zeker tot conversatie, maar niet perse van positieve aard. Dus: wees absoluut relevant, faciliteer absoluut de conversatie, maar zorg alsjeblieft wel dat je weet waar je doelgroep en fanbase op zit te wachten.

 

dortland

Author dortland

More posts by dortland