Wat NIET te doen op Facebook

By September 9, 2012Social Media

Ik loop regelmatig aan tegen posts – of vooral gedrag – op Facebook, waar mijn nekharen van overeind gaan staan. Gelukkig vond ik op Froot.nl een goede set gedragsregels waarvan ik vind dat we ze allemaal moeten volgen. Als we dit nou gezellig met z’n allen doen, dan hoef ik niet meer in therapie. De regels hoe je het NIET moet doen:

1. Je foto’s zó erg bewerken dat je niet meer herkenbaar bent

Of je moet er natuurlijk zo onappetijtelijk uitzien dat het voor iedereen beter is. Maar goed. Dat is dus een uitzondering.

2. Constant inchecken met Foursquare

Ik maak me er zelf ook wel eens schuldig aan in te checken, maar probeer het toch zo min mogelijk te delen op Facebook. Ik hoef in principe niet elke stap die je zet te weten. Behalve als ik een date met je wil, dan kan ik toevallig tegen je aanlopen in de supermarkt. Maar hey, wederom een uitzondering.

3. AL je vrienden uitnodigen voor een spelletje

Niets zo vervelend als die constante stroom aan uitnodigingen. Gelukkig hebben we daar 2 opties voor: spamblock of de ‘unfriend button’.

4. Vriendverzoeken doen bij mensen die je ‘ontvriend’ hebben

Waarschijnlijk heb je dus gebruik gemaakt van bovenstaande uitnodigingen en raak je zo al je vrienden kwijt. Maar de boodschap is vrij duidelijk. Je bent niet meer gewenst.

5. Je relatiestatus steeds weer veranderen van “Het is ingewikkeld” naar “Een relatie” naar “Single”

Een schreeuw om aandacht, het constant veranderen van je relatie status. Met als klap op de vuurpijl: de ‘het is ingewikkeld status’. Serieus. Kap eens. Als je gebruik maakt van deze status, post dan direct een video blog waarin je huilend smeekt Britney met rust te laten. Of in ieder geval uitlegt waarom al je relaties mislukken en het alsmaar ingewikkeld is. Get a life.

6. Reageren op relatie updates van andere mensen

Dat je een relatie status verandert, dat lijkt me onvermijdelijk als er daadwerkelijk een verandering plaatsvindt in je leven. Echter, laat het inderdaad na om op Facebook hierop in te gaan. Als je dicht bij die persoon staat, dan lijkt het me dat je daar face-to-face wel over praat en anders gaat het je natuurlijk ook niet echt wat aan. Dus, bellen of zwijgen.

7. Een account aanmaken voor je ongeboren kind of je huisdier en hier vervolgens een volledig profiel en status updates voor schrijven

In een tijd waar privacy een gevoelig onderwerp is, lijkt me het online plaatsen van alles van een ongeboren of pasgeboren kind niet echt verstandig. Ben toch wel van mening dat je kind – als het eenmaal oud genoeg is – zelf moet bepalen wat er online gedeeld mag worden. Wat betreft een huisdier: dat is natuurlijk ook lichtelijk sneu.

8. Een account delen met je partner

Bitch. Please.

9. Je vrienden overal in taggen

Nogmaals, in een tijdperk waar Privacy een hot topic is, laat het achterwege om in elke foto iedereen te taggen.

 

dortland

Author dortland

More posts by dortland